Vínny kameň

Vínny kamenOdborne nazývaný aj hydrogenvínan draselný (príp. sodno-draselný) je soľ kyseliny vínnej, prítomnej v každom víne, ktorej vyzrážaním vzniká kryštalický zákal vo forme jemnozrnného sedimentu. Vínny kameň, v anglosaskej kuchyni známy ako "Cream of tartar", je vynikajúcim kypridlom do pečiva a cukroviniek.

Vínny kameň vzniká vo víne reakciou silne disociovanej kyseliny vínnej s draslíkom (príp. aj sodíkom), ktorého zdrojom sú látky získané z pôdy alebo disiričitan sodný (pyrosulfid), používaný pri výrobe vína ako antioxidant a mikrobiologická ochrana. Na vyzrážanie vínneho kameňa má vplyv teplota a obsah kyseliny vínnej (pH). S klesajúcou teplotou možnosť Vínny kamenvzniku vínneho kameňa stúpa a pri klesajúcom pH naopak riziko vyzrážania vínneho kameňa klesá (kyslé vína sú proti jeho vyzrážaniu odolnejšie). Počas desiatok rokov sa v starých drevených sudoch môžu vytvoriť aj niekoľko cm hrubé kôry vínneho kameňa (obrázok). V nádobách sa po prekvasení mladých vín vytvoria len jemné plátky vínneho kameňa, pričom jeho farba závisí od farby vína.

Na eliminovanie možnosti vzniku sedimentu vínneho kameňa vo fľašiach sa používajú rôzne metódy. Dokonalá eliminácia vzniku vínneho kameňa však nie je možná a prítomnosť drobných kryštálikov na dne fľaše je skôr dôkazom kvality dobrého vínka.

Naša ponuka

Vínny kamenPonúkame Vám čistý vínny kameň, získaný ako vedľajší produkt pri výrobe svätojurského vína. Vínny kameň je čistený, drvený a pulverizovaný na jemný prášok. Je balený v množstve cca 2 kávové lyžičky, ktoré stačí na prípravu vyše
1 kg plastelíny.

Jeden takýto balíček Vám ponúkame za symbolické 1.00 €